2 maart 2022

Gemeente Sluis gaat voor circulair meubilair

Duurzaam straatmeubilair ingezet in Gemeente Sluis

Binnen de gemeente Sluis is het straatmeubilair aan vervanging toe. Omdat de Gemeente belang hecht aan duurzaamheid is bij wijze van pilot gekozen voor straatmeubilair van gerecycleerd kunststof. Zaterdag 5 maart is op pilotplek De Stenen Beer nieuw straatmeubilair officieel in gebruik genomen door wethouder Marianne Poissonnier-Dekker.

Sluis
DSC_0101

Sluis - Bankjes, picknicktafels, vuilnisbakken en ander straatmeubilair mogen best meer in de openbare ruimte, vindt Marianne. In de praktijk blijkt het lastig materiaal van hout, steen en metaal lange tijd mooi te houden. Daarom wordt gezocht naar een duurzamer alternatief dat langer meegaat en minder onderhoud vraagt. Dit lijkt gevonden te zijn in straatmeubilair van volledig gerecycleerd kunsstof, geleverd door lokale ondernemer Recycled Outdoor Solutions (R.O.S.) uit Schoondijke.

Foto's-sluis-32

"In deze tijd van klimaatbewustzijn en duurzaamheid is het goed om eerst lokaal te kijken", aldus Marianne. R.O.S., voorheen bekend onder de naam M.I. Group, biedt gerecycleerde oplossingen voor de buitenruimte. Floris jan Beumer: „Ons park- en straatmeubilair is in België met groene energie gemaakt van gerecycleerd afval en is zelf ook weer volledig recycleerbaar. Net is van hoge kwaliteit, weerbestendig, vraagt weinig onderhoud en heeft een lange levensduur. De profielen zijn tot in de kern gekleurd en om doorbuigen te voorkomen zijn de zitprofielen versterkt door een staalstrip. Het is een relatief duur product, maar op de lange termijn is dit zeker een goede investering."

Pilot gestart

Om de pilot met dit materiaal te starten is gekozen voor De Stenen Beer aan de stadswallen van Sluis. Behalve Marianne ziet ook houder van de Buitendienst van Gemeente Sluis Jacky van Cuijck toekomst in het kunststof straatmeubilair van R.O.S.: „Dit is plezierig materiaal, met als voordeel dat we het af kunnen spuiten zonder dat het versplintert. Als het aan mij ligt mag dit dik uitgebreid worden." Het meubilair staat er nog maar een week, maar is al veelvuldig gebruikt.

Foto's-sluis-38